Shopping at Oriental Village

Salah satu sebab utama mengapa ramai pelancong merancang untuk melawat Oriental Village adalah membeli-belah. Walaupun ia mempunyai beberapa tarikan dan aktiviti dikemas dalam kompleks yang sama lain, banyak kedai-kedai runcit dan butik dan gerai membentuk fokus utama di desa. Ini juga merupakan kompleks membeli-belah utama di whiole kawasan Pantai Kok.

 langkawi-attraction-oriental-village-02

Sudah tentu Kabel Ride Kereta yang terkenal ke puncak Gunung Mat Cincang juga berlaku dari sini yang juga merupakan tarikan pusat. Tetapi kebanyakan pelancong akan menggabungkan kedua-duanya, perjalanan dan perbelanjaan untuk membuat yang terbaik daripada lawatan mereka ke kampung.
 
Kira-kira 70% daripada keluasan tanah di kompleks dihuni oleh kedai-kedai runcit & kedai. Bayangkan bahawa terdapat beberapa 25 kedai yang mengkhususkan diri hanya dalam menjual barangan seperti cenderamata, hadiah, pakaian, T-shirt, perhiasan dan barang-barang kecil yang lain. T-shirt dan Cenderahati mungkin yang menjual barang-barang yang paling hangat di kampung.

Berita baik adalah, anda mungkin akan mendapatkan tawaran terbaik bagi kebanyakan barangan yang dijual di sini. Ini kerana 1) Terdapat banyak kedai-kedai yang bersaing antara satu sama lain menjual jenis yang hampir sama item, dan 2) Ini adalah satu tempat di mana tidak ada komisyen yang diberikan kepada pemandu teksi yang membawa anda di sini, yang jika tidak menambah sehingga harga item.
 

Walaupun tanda harga yang terjebak pada item akan menjadi kompetitif, mungkin masih terdapat beberapa ruang untuk tawar-menawar, terutama di gerai-gerai kecil. Sebenarnya pemilik kedai tidak keberatan jika anda meminta harga yang lebih rendah. Mereka mungkin atau mungkin tidak dapat mencocokkan meminta anda, tetapi mereka masih cuba untuk melakukan yang terbaik.
 
Sila ambil perhatian bahawa jika anda membeli pakaian atau T-shirts, kedai-kedai kadang-kadang menawarkan hadiah percuma jika anda telah membeli barang-barang bernilai lebih dari RM50.
 
Langkawi Shopping Zone adalah kedai runcit terbesar di kampung itu menjual pelbagai jenis barangan cenderamata dan pakaian. Mereka juga menjual pantai memakai, alat permainan, dan lain-lain mata memakai kedai ini terletak dekat dengan Tiger! Tiger! Pameran & Galeri.
 
Terdapat juga sebuah kedai Duty Free bernama The Zon yang menawarkan alkohol, rokok dan minyak wangi dengan harga yang sangat menarik. Malah harga sebotol wiski atau anggur di sini adalah mungkin yang paling murah di pulau itu. Jika anda sedang mencari untuk botol, ini adalah tempat yang sesuai untuk mengambilnya.
 
Asiavenue Hadiah Shoppe terletak betul-betul di sebelah pusat Interpretive. Walaupun ia mempunyai anak-anak pakaian dan barang-barang hadiah & cenderamata, salah satu daripada membeli yang terbaik di sini adalah buatan tangan sandal. Anda akan melihat banyak dari mereka digantung di luar.

langkawi-attraction-oriental-village-dzura

Satu lagi kedai yang bagus untuk dikunjungi di sini ialah D'zura Shop sangat menonjol terletak di satu sudut. Kedai ini menjual pelbagai barangan termasuk beg kecil yang dibawa untuk membeli-belah, anak-anak beg lembut, mainan lembut, poskad gambar, cetakan batik dan banyak barangan hadiah & cenderamata lain. Salah satu perkara yang paling terjangkau di sini adalah beachwear atau berenang saman ... jenis yang bagus juga.

Eagle Shoppe merupakan satu lagi hadiah & cenderamata kedai popular yang menjual kraf tangan, batik, topi, beg, tangan membuat sandal dan banyak barangan lain. Kegemaran kami di sini adalah buah yang berwarna-warni dengan elang perang keemasan (lambang Langkawi) dicetak pada mereka dengan magnet di bahagian belakang. Ini berfungsi sebagai hadiah yang besar dan juga kenang-kenangan di pulau itu untuk mengambil kembali ke rumah.

Perkara-perkara lain yang harus dicari di kampung ini cermin mata hitam. Terdapat beberapa kedai-kedai baik dan bahkan gerai yang menjual cermin mata hitam pada harga yang berpatutan. Anda akan mendapat kedua-dua orang-orang yang berjenama dan tidak berjenama. Sepanjang satu sisi tasik, terdapat beberapa kedai-kedai besar yang menjual pelbagai jenis karya seni, lukisan dan barang-barang yang diperbuat daripada logam khas.

Jika anda sedang mencari untuk produk-produk murah nyata, kemudian memeriksa kiosk daripada kedai-kedai yang tepat. Kiosk atau gerai bahkan siap untuk tawar-menawar jika anda tidak suka dengan harga.
 
Namun, ada satu perkara yang anda tidak akan mendapatkan di Oriental Village, dan itu adalah barang-barang elektronik. Meskipun Zon duty free shop menjual beberapa item seperti pilih jenama, anda tidak akan mencari mana-mana kedai yang berdiri sendiri berjenama menjual barang-barang elektronik di sini.
 

Wood Crafted Lettering
Salah satu kegemaran kami sendiri di sini adalah orang yang membuat tangan surat dibuat dari kayu. Hanya untuk RM10, ia akan membuat surat abjad indah dirancang betul-betul di hadapan anda. Dia berdiri di ruang terbuka dengan sebuah meja kecil dan toolkit tak lama selepas anda memasukkan walaupun gerbang utama.
 
Terdapat beberapa reka bentuk yang anda boleh memilih daripada. Sebaik sahaja anda membuat keputusan mengenai surat itu (mungkin dari nama pertama anda atau seseorang yang anda suka) dan reka bentuk, hanya mengatakan kepadanya. Kembali selepas beberapa ketika setelah melakukan beberapa membeli-belah atau diambil naik, dan ia akan siap untuk anda ... sepotong besar untuk cincin utama yang menarik. Saya bertanya kepada orang itu tentang apa yang karya seni ini dipanggil ... dari apa yang disebut dalam setengah Inggris, saya fikir dia berkata 'Woodcraft Huruf'.

Terdapat kaunter Tukaran Mata Wang tepat di luar pintu masuk utama Oriental Village. Anda juga akan mendapati ATM di Maybank sebelah Telaga Harbor Park berhampiran. Maybank juga mengendalikan kaunter Tukaran Mata Wang, tetapi ia masih terbuka hanya semasa jam Perbankan (Isnin hingga Jumaat) pada waktu siang.
 
Shopping Hours at Oriental Village
Kebanyakan kedai-kedai di sini beroperasi 09:00-19:00 setiap hari.
Untuk maklumat untuk hari tertentu (seperti cuti umum) menghubungi Langkawi Tourist Information Center di talian + (604) 9667789.
 
Lokasi
Oriental Village terletak di sebelah barat laut Langkawi di Burau Bay (Patai Kok) kawasan. Anda boleh mengambil teksi atau kereta sewa untuk sampai ke tempat itu. Tambang teksi satu arah dari Pantai Cenang ke Oriental Village adalah RM26 dan mengambil masa lebih kurang 20 minit untuk sampai. Walaupun teksi biasanya boleh didapati di sini, semasa musim tinggi saya akan mengesyorkan bahawa anda tetap teksi menunggu atau lain anda tidak boleh mencari satu untuk kembali.