Seni & Kraf di Langkawi

Adalah sukar untuk membayangkan bagaimana bahkan sebuah pulau kecil seperti Langkawi boleh mempunyai begitu banyak bakat yang luar biasa apabila ia datang kepada karya seni dan kraftangan. Kompleks Kraf ini menunjukkan produk eksklusif yang buatan tangan termasuk ukiran kayu, kertas & produk-produk berasaskan kayu, barang kemas, songket dan banyak lagi. Terdapat pusat besar yang dipersembahkan untuk Batik seni yang dicipta oleh artis-artis tempatan. Co-pengasas dirinya adalah artis khusus Batik dan telah memainkan peranan penting dalam bakat memotivasi dan berkembang di pulau itu.
 
Dan ada kaca meniup studio di mana pengrajin telah mewujudkan barang-barang kaca buatan tangan yang eksklusif dan kristal menggunakan teknik meniup kaca. Langkawi juga adalah rumah kepada Festival Antarabangsa Langkawi Sastera (LIFA) yang diadakan di "Muzium Hidup Seni" seorang artis terkenal yang dikenali sebagai Ibrahim Hussein Museum & Cultural Foundation, di mana terdapat paparan lukisan yang hebat dan karya seni dari seniman itu sendiri. Selain dari pusat-pusat kerajinan dan bengkel di mana tukang-tukang membuat ciptaan mereka sendiri, ada juga sejumlah besar kedai-kedai runcit dan galeri di pulau di mana anda boleh membeli karya seni asli.
 
Berikut ini adalah pusat-pusat kerajinan, galeri seni atas & cawangan di Langkawi:

langkawi-attraction-craft-complex-02 
Kompleks Kraf Langkawi (Utara Langkawi, Teluk Yu, Mukim Bohor)
Ini adalah kompleks renang dalaman yang besar dengan beberapa ruang yang mempamerkan barang-barang kerajinan indah yang dicipta oleh tukang tempatan dan pengrajin. Item termasuk kertas, kayu dan lain-lain produk berasaskan hutan, barang-barang perak, barangan tembaga, batik, seramik dan banyak lagi.
 
Terdapat bahagian-bahagian muzium berasingan di dalam bangunan yang mempamerkan warisan budaya yang kaya, gaya hidup keluarga kerajaan ini, dan unsur-unsur agama & latar belakang pulau. Ada juga bahagian dari mana anda boleh membeli pelbagai barang-barang yang dijual.
 

langkawi-attraction-atma-alam-batik-01  
 
Atma Alam Batik Art Village (Padang Matsirat)
Sebuah kompleks khusus untuk produk batik buatan tangan eksklusif yang termasuk bahan-bahan pakaian batik, lukisan batik dan kraftangan. Ada juga bahagian untuk lukisan minyak asli dan produk keramik. Ia terletak hanya 2kms dari lapangan terbang.
 
Faizy Crystal Glass Blowing Studio (Utara Langkawi, Teluk Yu, Mukim Bohor)
Terletak di utara Langkawi hanya di belakang bangunan utama Craft Complex, kaca meniup studio mempamerkan barangan glasswork eksklusif yang adalah buatan tangan oleh tukang tempatan dengan meniup kaca lebur. Anda boleh melawat dan menyaksikan demonstrasi langsung percuma bagaimana keping adalah buatan tangan, dan membeli item pilihan anda.
 
Ibrahim Hussein Museum & Cultural Foundation (Datai, di Jalan Datai berhampiran Pantai Tengkorak)
Sebuah galeri seni dan muzium budaya yang dibentuk oleh seniman terkenal dunia Ibrahim Hussein Malaysia. Ia telah ditubuhkan pada tahun 1991 dan rumah-rumah banyak lukisan berharga (kebanyakannya abstrak) dan karya seni yang lain daripada artis itu sendiri. Misi yayasan ini adalah untuk mempromosikan, mengembangkan dan memajukan seni dan budaya dengan bantuan artis tempatan dan antarabangsa. Nota: Ini adalah muzium Seni & Galeri. Hasil karya seni yang tidak dijual di sini.
 
Langkawi Crystal (Kuah, Jalan Kisap)
Yang hebat pusat meniup kaca di mana setiap potong barang kaca dan kristal buatan tangan. Ia bermula sebagai satu usaha sederhana mengikut dua rakyat Malaysia, tetapi kini telah berkembang menjadi sebuah bengkel eksklusif di mana artis-artis tempatan membuat barang-barang kaca yang indah. Kota ini terletak 5kms utara bandar Kuah.
 
De'Zone Pusat Kraf (Pantai Kok)
Ini adalah pusat kraf tangan yang besar di mana tukang-tukang membuat barangan asli buatan tangan Malasian. Produk-produk termasuk produk batik cap, aksesori perak, barangan piuter, koleksi emas putih, barang antik eksklusif & lebih. Anda akan melihat banyak kraf tangan yang besar di dinding, di lemari kaca dan di rak-rak di seluruh pusat.
 
Lot 5, Kuala Teriang, Jalan Pantai Kok, Langkawi
Jam Buka: 10:00-07:30 setiap hari.
Telefon: (604) - 955 6684;
E-mel: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 
Sunflower Handicraft Shop (Pantai Tengah)
Terletak di sebelah Matahari Cafe di Pantai Tengah, ini adalah sangat mata menangkap galeri kraftangan dengan dinding merah dan hitam cerah. Ada banyak item buatan tangan pilih dan eksklusif yang dipamerkan yang beeen didatangkan dari seluruh Asia Tenggara. Produk yang termasuk tokoh-tokoh kayu buatan tangan, masker, perak, kaca & shell reka bentuk bergaya, patung dan banyak lagi.
 
Waktu Buka: 3:00 - 12.00 tengah malam, setiap hari
SunVillage, Jalan Pantai Tengah, 07000 Langkawi
Telefon: + (604) 955 8300; E-mel: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.