Langkawi Local Products & Stores

Langkawi ini penuh dengan pusat-pusat membeli-belah moden & kedai-kedai terutama di bandar Kuah, Pantai Cenang dan walaupun di kawasan Pantai Kok yang menawarkan pelbagai jenis makanan daripada pelancong dan barangan. Namun ini biasanya tidak dengan alasan memburu kegemaran bagi penduduk tempatan untuk membeli-belah apabila ia datang untuk membeli barang-barang tempatan murah untuk hari ke hari penggunaan. Kerana orang-orang kedai-kedai kebanyakan pertubuhan formal dan item yang agak mahal.
 
Jika anda sedang mencari untuk membeli produk tempatan atau barang-barang seperti pakaian tempatan dijahit tangan dan tangan membuat produk-produk seperti perhiasan dan lain-lain, atau produk asli herba & perubatan, maka anda perlu mencari tempat lain.

Langkawi merupakan salah satu tempat di mana beberapa minyak semula jadi dan produk herba yang dihasilkan dari akar tumbuhan asli, tumbuh-tumbuhan dan makhluk bawah air. Mereka mempunyai kesan ajaib pada pelbagai jenis penyakit. Anda boleh mendapatkan mereka di kilang-kilang dan kedai-kedai yang pakar dalam pengeluaran tersebut. Ada penjaja gerai di Padang Matsirat dan juga di Pantai Pasir Hitam di Teluk Yu yang menjual banyak barang-barang yang berbeza termasuk pakaian, kemeja-T, hadiah & cenderamata, perhiasan dan banyak pernak pernik. Anda juga akan mendapati gerai seperti di kawasan Tanjung Rhu menjual barang-barang di tepi jalan yang mengarah ke pantai awam.
 

 langkawi-attraction-local-product-gamat-01 
 
Produk Tempatan Langkawi
 
Gamat Healing Oil
Ini adalah minyak yang dihasilkan dari teripang dan boleh didapati di Langkawi yang dikenal sangat efektif dalam penyembuhan penyakit luaran dan dalaman termasuk sakit, luka, ulser dan banyak lagi. Kepulauan sangat percaya dalam kuasa ajaib dari minyak ini. Tahu tentang bagaimana minyak ini dihasilkan di Langkawi, penggunaan dan aplikasinya yang dan di mana untuk membeli mereka.

langkawi-attraction-padang-matsirat-01

 
Penjaja Gerai di Padang Matsirat
Ini adalah banyak gerai-gerai kecil yang didirikan oleh penduduk kampung di sepanjang kedua-dua belah jalan yang sempit yang membawa kepada Bidang tempat Burnt Rice di Padang Matsirat. Mereka menjual pelbagai jenis makanan tempatan termasuk perhiasan, pakaian dan bahan pakaian, cenderamata & hadiah, bunga tiruan, dompet & beg tangan, jam tangan, kemeja-T dan banyak pernak pernik lain. Walaupun tidak dari kualiti yang sangat tinggi, mereka dapat melayani item sebagai sangat berguna dan murah. Jika anda ingin membawa pulang beberapa barangan murah sebagai oleh-oleh atau hadiah, maka ini adalah tempat yang menarik untuk dikunjungi. Tetapi ingat, kebanyakan jam tangan yang berjenama nampaknya sebenarnya palsu dan mereka dibenarkan untuk dijual di sini.
 
Pasaran masih terbuka sepanjang hari. Terletak di Kampung (Kampung) Raja Padang Matsirat, dan boleh didapati dari jalan utama. Jalan sempit melalui kedai-kedai bermula dari sudut kawasan tempat letak kereta yang besar di mana pasar malam Ahad diadakan.

 

Terdapat satu lagi pasar penjaja sama di Kompleks Black Sand Beach. Kota ini terletak di pesisir pantai utara berhampiran Langkawi Teluk Yu. Dari tempat letak kereta ke arah pantai, anda akan mendapati deretan gerai kebanyakannya dijalankan oleh tuan-tuan dan menjual terutama wanita berpakaian bahan, aksesori dan hadiah & cenderamata barangan yang membuat semua negara. Satu baju wanita di sini biasanya akan kos hanya RM20.
 
Kawasan Pantai Tanjung Rhu adalah tempat lain untuk mencari produk tempatan seperti pakaian & aksesori. Terdapat deretan gerai di sebelah jalan negara yang membawa ke pantai awam.
 
Walaupun pasar malam Langkawi kebanyakannya dikenali untuk makanan tempatan panas & segar yang dijual dengan harga yang murah, ada banyak gerai yang juga mempunyai ekstensi yang menjual pelbagai jenis barang-barang kecil seperti hadiah & cenderamata, pakaian, perhiasan dan sebagainya.
 

Produk asli yang lain di Langkawi
Ada beberapa produk asli lain yang Langkawi terkenal dengan.
 
Tongkat Ali (atau Longjacks) adalah produk herba semula jadi tradisional yang dibuat daripada akar tumbuhan yang ditemui di hutan hujan di Gunung Mat Cincang. Hal ini sangat baik untuk mengawal tekanan darah tinggi, buah pinggang dan penyembuhan masalah diabetes, keletihan, kekurangan keinginan seksual dan lain-lain
 
Bah Kut Teh adalah satu lagi herba tradisional yang sangat efektif untuk revitalisasi badan dan peredaran darah.
 
Rematik Oil ialah salap semulajadi yang berfungsi dengan baik untuk masalah seperti sakit belakang, kekejangan, terseliuh dan lain-lain
 
Sarawak Bird Nest merupakan makanan yang berkhasiat yang mempunyai kandungan protein yang tinggi bersama-sama dengan mineral lain dan nutrisi semula jadi. Ia berfungsi dengan baik untuk paru-paru masalah, membantu menjaga kesihatan kulit dan meremajakan keseluruhan.
 
Jadi di mana anda akan mendapat semua produk-produk ini di Langkawi? Walaupun terdapat beberapa kedai di pulau itu menjual produk, satu kedai popular untuk Tongkat Ali dan minyak Gamata adalah Hj Shaari, yang terletak di bandar Kuah (Kedai Perusahaan Gamat Hj Shaari, Telefon: 0126230441). Semua produk mereka dibuat di pulau itu. Ini adalah perniagaan keluarga. Walaupun HJ Shaari telah meninggal dunia, anaknya kini menjalankan perniagaan.
 
Nusantara adalah kilang dan pusat membeli-belah yang menawarkan pelbagai yang terkenal Gamat Minyak. Tetapi anda juga akan mendapati banyak produk tempatan yang lain di sini termasuk 'bedak sejuk' iaitu serbuk yang dibuat dari beras, pelembap penjagaan badan, syampu diperbuat daripada herba tempatan dan banyak lebih banyak produk herba yang mempunyai nilai perubatan.
(32, Kampung Mata Air, Jalan Bayas, Mukim Ula Melaka, Langkawi, Telefon: +604 955 9233; E-mel: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. )
 
Satu lagi kedai adalah Riku Riku di Bandar Kuah (No.2, 411, Taman Sri Langkawi) berhampiran dengan Hospital itu. Mereka juga menjual banyak produk yang disebutkan di atas. Mereka adalah terbuka 11 pagi hingga 5 petang setiap hari. Telefon: 604-967 2130