Langkawi Craft Complex

Di dalam negara, kita tahu ia sebagai Kompleks Kraf, ini adalah kompleks kraf budaya Langkawi yang mempamerkan dan menjual kraftangan indah dan karya seni dari tukang dan artis-artis Malaysia. Kompleks kraf telah ditubuhkan pada tahun 1966. Cara kemasukan Kompleks Kraf Langkawi adalah dari jalan Jalan Teluk Yu dan berlawanan dengan Pantai Teluk Shark. Jadi ia terletak berhampiran pantai utara pulau itu. Ini adalah kompleks besar dan bangunan Kompleks Kraf utama mempunyai suksesi dewan dengan beberapa bahagian yang ditetapkan sebagai muzium memaparkan jenis seni & kraf rumit item dan mencerminkan kekayaan warisan budaya Malaysia.
 
Seperti yang anda masuk melalui pintu utama, terdapat satu kawasan lobi dan kaunter penerimaan adalah di sebelah kanan. Berbicara dengan wanita itu di meja dan memahami susun atur kompleks kraf. Ia tidak terlalu mudah dan melainkan jika anda tahu susun atur, anda boleh kehilangan beberapa bahagian. Tepat di depan lobi dan juga di sebelah kiri adalah Bazar Kraf iaitu galeri jualan. Di sini anda akan menemui pelbagai jenis pakaian & pakaian, hadiah & cenderamata, aksesori, barangan kelengkapan rumah, peralatan dan banyak lagi.

Bahagian-bahagian dari muzium termasuk Muzium Warisan, Muzium Adat & perkahwinan, Muzium Islam, Muzium Diraja dan sebagainya. Muzium bertujuan untuk mendidik para pengunjung dengan bantuan pameran dan diorama buatan tangan. Salah satu yang menarik di sini ialah Muzium Sejarah & Legenda di mana kisah hidup yang Mahsuri (seorang puteri legenda yang salah dituduh zina dan dilaksanakan) telah digambarkan dengan pelbagai paparan yang menakjubkan.
 

langkawi-attraction-craft-complex-03


Ada bagian yang menjelaskan bagaimana seni tempatan & kerajinan yang dibuat seperti tenunan songket, ukiran kayu & anyaman, percetakan Batik dan lain-lain Ada kalanya anda secara peribadi boleh berinteraksi dengan para tukang dan belajar bagaimana mereka membuat produk. Pada gilirannya lobi ke kiri, di akhir belok kanan dan anda akan mendapati Kawasan Interaktif Kraf di mana anda boleh berinteraksi dengan para tukang dan melihat demonstrasi. Di sini mereka juga menunjukkan bagaimana percetakan Batik telah dilakukan untuk anak-anak. Namun untuk demonstrasi lebih mendapat petunjuk dari Batik Percetakan, Atma Alam Batik Village adalah tempat untuk pergi.

Jadi apakah paparan besar yang lain di Kompleks Kraf Langkawi? Kegemaran peribadi kita adalah sebagai berikut:

 • Manik yang hebat dan ukiran buluh rumit mencerminkan ketukangan lama yang ditubuhkan oleh suku-suku kaum di Malaysia;
 • Indah dirancang batik pada sutera buatan tangan;
 • Songket, sejenis tekstil reka bentuk di mana emas dan perak benang yang ditenun untuk membuat kain yang mengagumkan yang pernah digunakan oleh Royal keluarga dalam fungsi berdasarkan;
 • Kuningan indah dan barang-barang perak

Apakah membeli besar di Kompleks Kraf Langkawi? Berikut adalah beberapa item tradisional yang sangat popular Malaysia bahawa pelancong yang mencari dari galeri jualan:
langkawi-attraction-craft-complex-04 

 • Mengkuang dan Pandan daun yang ditenun halus dalam reka bentuk tradisional dan dapat souvenir besar dari pulau itu;
 • Produk berasaskan hutan seperti barangan ukiran kayu termasuk frame, pena berdiri, bunga, model helang dan banyak lagi;
 • Barang-barang logam seperti mug dengan reka bentuk yang indah, gelas wain dengan pemegang logam dan lain-lain;
 • Keramik seperti barangan tembikar yang datang dengan reka bentuk Malaysia yang unik;
 • Bakul rotan (dibuat dari batang kelapa);
 • Batik dicetak kemeja-T dan bahan pakaian lain. Pakaian batik sutera cukup mahal;
 • Kantung songket;
 • Banyak aksesori cantik lain yang dijual di warung-warung.

Di belakang bangunan kompleks pesawat itu, yang ada Glass Blowing Studio. Jadi jangan lepaskan bahawa daripada sama ada. Meskipun tidak profesional sebagai salah satu yang anda lihat di Murano di Venice, kumpulan barangan kaca buatan tangan Namun indah. Mereka juga menunjukkan membuat barang-barang kaca di hadapan anda. Anda hanya boleh pergi dan melawat, dan tidak perlu membeli apa-apa barang.

Kemudahan
Bilik tempat letak kereta awam, tandas dan mesyuarat disediakan di Kompleks Kraf itu.

Jam Buka
Masuk adalah percuma. Kompleks ini dibuka setiap hari 10:00-06:00.

Lokasi & Kenalan
Alamat: Teluk Yu, Mukim Bohor 07000 Langkawi. Telefon: +604 959 1913;
Kompleks Kraf Langkawi terletak di Jalan Teluk Yu jalan bertentangan dengan Pantai Teluk Shark dan berhampiran dengan Black Sand Beach di pantai utara Langkawi. Ia adalah kira-kira 21kms dari Kuah Town dan 24kms dari lapangan terbang. Anda boleh datang dengan teksi, kereta sewa atau sebagai sebahagian dari tur. Lihat lokasi dalam peta di bawah. Menggunakan zum dan bergerak butang dan melihat tempat-tempat yang berdekatan.