Ibrahim Hussein Museum & Cultural Foundation

Terletak di kawasan Datai di lereng yang bukit dan dalam hutan hujan di Gunung Mat Cincang dan mempunyai pemandangan Laut Andaman, ini adalah sebuah galeri seni dan muzium di Langkawi.

langkawi-attraction-ibrahim-hussien-musuem-01
 
Misi utamanya adalah untuk mempromosi, membangun dan memajukan seni dan budaya melalui penglibatan artis & penghibur budaya dari seluruh dunia. Ia datang ke dalam hasil pada tahun 1991, tahun selepas artis Malaysia Dato Ibrahim Hussain, yang lebih dikenali sebagai 'Ib' dalam bulatan rapatnya kawan-kawan, pertama bermimpi tentang hal itu serta merasa reka bentuk. Beliau telah tidak syak lagi artis Malaysia yang terbaik yang pernah dihasilkan dan seterusnya pujian reputasi antarabangsa yang besar dan kemasyhuran.
 
Tetapi seperti ramai orang cakap besar yang lain di dunia, hidup bukan mudah untuk Ibrahim sama ada. Dia lahir dalam sebuah keluarga yang sangat miskin pada tahun 1936 di sebuah kampung kecil yang dikenali sebagai Sungai Limau Kedah, Malaysia. Saat ia tumbuh dewasa, ia harus melakukan kerja banyak aneh seperti itu dari seorang tukang pos dan penolong dalam tembak filem dan lain-lain untuk membuat semua kehidupan. Tetapi walaupun segala rintangan dan perjuangan, beliau telah melanjutkan pelajaran dalam seni & lukisan dan pergi ke sekolah seni di Singapura dan kemudian di London.

Ibrahim sentiasa menarik inspirasi dari realiti dan sekitarnya. Dalam autobiografinya yang bertajuk 'Hidup', beliau menyebut bahawa "hidup saya diperbuat daripada mata, tekstur, warna, bentuk, kegelapan dan cahaya, jisim, berat, pesawat, volume, bunyi, bau, dan kehangatan. Semua ini dinyatakan dalam karya-karyanya. Sesetengah penganalisis menganggap seni karya seni sebagai 'futuristik'. Ibrahim juga menggunakan proses mencipta karya seni yang disebutnya 'Printage'. ia melibatkan menggunakan gabungan dua media seperti percetakan dan kolaj.
 

langkawi-attraction-ibrahim-hussien-musuem-02

Selama bertahun-tahun, Ibrahim Hussain menjadi seorang artis yang mempunyai reputasi antarabangsa kerana bakatnya yang luar biasa dari ungkapan melalui lukisan, dan juga mungkin salah satu yang paling kontroversi. Beliau telah menerima beberapa anugerah antarabangsa dan kebangsaan. Hasil karyanya dipamerkan dalam pameran solo yang diadakan di negara-negara lain seperti London, New York, Copenhagen dan lain-lain
 
Pada 13 Mei 1969 semasa rusuhan kaum di Malaysia, Ibrahim memungut bendera kebangsaan yang terletak di jalan. Ia melukisnya hitam, meletakkan merah seperti di atasnya dan kemudian bulatan di bawahnya berwarna putih. Hal ini mengakibatkan kekacauan politik yang besar. Perdana Menteri ketika itu dipanggil Ibrahim dan bertanya kepadanya mengapa ia dirosakkan bendera negara. Artis yang berpendapat bahawa dia tidak bermaksud untuk mencacatkan negara dan ia tidak mempunyai implikasi politik. Ia adalah ungkapan tentang masa kini dan masa depan negara ini.
 
Kampas hitam diwakili keadaan tragis gelap bangsa mereka mengalami, garis merah mewakili beliau senja setelah kegelapan dan lingkaran putih hari yang cerah dan tenaga diperbaharui. Dia telah diberi kebenaran untuk memaparkan seni di galeri awam. Rakyat Malaysia menyebutnya "Lukisan Hitam". Anda akan mendapati lukisan ini dipamerkan di Ibrahim Hussain Museum & Cultural Foundation.
 
Kadang-kadang pada tahun 1980, Ibrahim dikandung Muzium ini dan asas budaya. Ia selalu merasa bahwa seni adalah kekuatan pemersatu dan melalui seni bangsa, agama dan negara semua boleh datang bersama-sama. Oleh kerana seni tidak mempunyai batas-batas, ia dikandung bahawa ini akan menjadi pusat antarabangsa, di mana artis-artis dari seluruh dunia akan datang, bertemu, membuat karya seni, dan pusat itu akan menjadi muzium hidup, yang sekarang ini. Ia mengambil masa 11 tahun dan RM 5 juta untuk membina pusat ini.
 
Walaupun Ibrahim pada mulanya mahu mengambil bantuan kerajaan di dalamnya, pada satu ketika setelah memahami bahawa dia mungkin perlu berkompromi dengan banyak prinsip dan konsep dalam proses itu, ia menjatuhkan idea kerjasama dan mengambil keputusan untuk melakukannya dalam sendiri. Pusat ini sekarang berjalan sebagai organisasi keuntungan pribadi tetapi tidak.
 

Seperti yang anda masuk melalui pintu gerbang, jalan yang membawa menanjak melalui hutan hujan ke bangunan putih yang besar ini menghadap ke laut. Galeri di dalam adalah putih dan benar-benar luas. Terdapat dua tingkat. Di tingkat bawah anda akan melihat koleksi besar lukisan, kebanyakannya dari Ibrahim Hussain sendiri. Di tingkat atas, anda akan mendapati batang dipintal pokok dan ukiran kayu yang amat indah yang dilukis oleh Ibrahim. Yayasan itu mempunyai beberapa pameran tetap yang karya seni yang ditunjukkan dalam pameran perdananya.

 Pusat ini telah dibuat dengan gangguan ekologi minimum. Hanya 13 pokok terpaksa ditebang. Ia kini merupakan titik pertemuan pecinta seni, rakan artis dan lain-lain. Ini juga merupakan tempat antarabangsa acara seni Langkawi International Festival of Arts (LIFA) yang juga dikandung oleh Ibrahim Hussain. Walaupun acara itu telah menjadi sedikit pelancong pada hari ini, tetapi ia menarik minat artis dari seluruh dunia seperti Jepun, Eropah, kebanyakan negara Asia termasuk Malaysia, Afrika, Amerika Selatan dan banyak lagi. Acara perayaan dan kebudayaan merangkumi bidang termasuk lukisan, ukiran, tarian & muzik, puisi dan lain-lain Ia adalah ditaja bersama oleh Ibrahim Lembaga Pembangunan Langkawi (LADA) Muzium Hussain & Cultural Foundation dan.
 
Ibrahim Hussain meninggal dunia pada 19 Februari, 2009. Walaupun ia tinggal di rumah mewah di Kuala Lumpur, dia dan isterinya Sim sering digunakan untuk datang dan tinggal di yayasan setiap kali dia mahu menjadi seorang diri ... itu syurgaNya .
 
Kemas Kini 2014: Muzium Ibrahim Hussain sedang ditutup.
 
Pendaftaran & Buka Jam
Muzium Hussain Ibrahim dan Yayasan Kebudayaan dibuka setiap hari 9:00-06:00. Yuran penyertaan adalah RM12 bagi setiap dewasa. Kanak-kanak yang menyertainya adalah percuma.
 
Lokasi & Kenalan
Yayasan itu terletak di kawasan Teluk Datai di Jalan Datai dan di sebelah Pantai Tengkorak. Anda boleh datang ke sini dengan teksi atau kereta sewa / basikal. Selepas Taman Buaya, memandu bersama-sama untuk 3kms yang lain, dan ia akan berada di sebelah kanan anda. Dari Pantai Cennag, ia mengambil masa kira-kira 35 minit. Jika anda datang dengan teksi, tetap menunggu. Anda tidak akan mendapatkan teksi dari sini. Telefon: (604) 959 4669