Gamat Healing Oil

Gamat adalah spesis Timun Laut yang merupakan makhluk laut mempunyai kulit kasar dan badan yang panjang. Mereka boleh ditemui di dasar laut hampir di seluruh dunia. Dalam bahasa Melayu, kedua-timun laut yang dikenali sebagai gamat. Mereka sekali dalam di perairan Langkawi sehingga penduduk pulau datang untuk mengetahui tentang nilai penyembuhan perubatannya dan mula menangkap mereka dalam jumlah besar, kilang-kilang didirikan di pulau itu dan mengurus semua mereka untuk membuat minyak penyembuhan. Hari-hari ini, timun laut kebanyakannya diimport dari tempat-tempat seperti Thailand.
 
Jadi apa yang boleh gamat menyembuhkan? Mereka boleh menyembuhkan penyakit kedua-dua badan dalaman dan luaran seperti sakit, bisul, luka bakar dan luka-luka. Apabila gamat (timun laut) digunakan dalam bentuk tulen dan tiada bahan-bahan lain yang digunakan, direbus dalam bekas selama tiga hari pada musim panas yang rendah, maka apa yang keluar dipanggil "Ayer Gamat", minyak yang boleh diambil secara lisan untuk penyembuhan dalaman. Penyembuhan tersebut bisa untuk ulser peptik atau duodenum, pendarahan buasir atau sakit perut.

Apabila bahan-bahan lain seperti herba dan minyak kelapa dicampur dengan gamat, maka cairan yang dihasilkan dikenali sebagai "Minyak Gamat" yang boleh digunakan secara luaran untuk penyembuhan penyakit seperti luka & kecederaan dan bahkan sakit gigi. Pulau Malaysia dan Langkawi telah beriman panjang dalam rawatan tradisional yang menggunakan gamat. Dan kerana itu anda akan mendapati banyak Kilang Gamat bermunculan di pulau dan membuat gemuruh perniagaan. Kini terdapat hampir 50 kilang gamat di Langkawi dan sebahagian daripada mereka menghasilkan lebih dari 40 jenis produk Gamat mempunyai penggunaan yang berbeza dan ciri-ciri penyembuhan.
 
Ketika melawat sebuah kilang Gamat sebagai sebahagian daripada pelancongan tempatan di Langkawi, anda akan dapat melihat pemprosesan langsung gamat dan juga memahami sejarah dan banyak nilai-nilai yang berbeza perubatan yang dimilikinya. Hal ini diketahui telah menghasilkan keputusan yang ajaib.
 

 langkawi-attraction-local-product-gamat-02 
 
Saya tahu ramai pelancong kembali yang akan sentiasa mengambil botol Gamat kembali ke rumah. A sangat terkenal Gamat Kilang adalah Nusantara (32, Kampung Mata Air, Jalan Bayas, Mukim Ula Melaka, Langkawi, Telefon: +604 955 9233; E-mel: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.).
 
Ia adalah sebuah kilang yang agak besar menghasilkan sekitar 45 jenis gamats. Kilang Nusantara ditandai dengan botol gamat buatan yang sangat besar yang disimpan di luar dalam premis itu. Mereka mempunyai panduan dalaman yang akan menunjukkan pemprosesan gamat. Anda akan dibawa ke dalam bekas yang besar di mana gamat adalah perlahan-lahan dipanaskan selama 3 hari. Sementara minyak yang sangat panas, mereka mengatakan bahawa anda boleh mencelupkan jari anda ke dalam minyak dan ia tidak akan benar-benar membakar, walaupun anda masih dapat merasakan panas mendidih. Tetapi anda harus melakukannya dengan cepat. Saya tidak berani cuba walaupun, dan tidak pasti jika ia adalah benar-benar bernilai cuba.
 
Satu lagi kedai besar yang mengkhususkan diri dalam Gamat dan banyak jenis lain produk herba & ubat-ubatan adalah Hj Shaari, yang terletak di bandar Kuah (Kedai Perusahaan Gamat Hj Shaari, Telefon: 0126230441). Mereka juga mempunyai banyak variasi menyikat akar tumbuhan dan herba membuat minyak yang lebih kukuh dan lebih berkesan. Mereka juga mempunyai kilang di pulau itu. Ini adalah perniagaan keluarga. Walaupun HJ Shaari telah meninggal dunia, anaknya kini menjalankan perniagaan.
 
Anda juga boleh membeli gamats dari beberapa kedai khusus yang lain di Langkawi. Anda akan mendapati mereka di Padang Matsirat berhampiran kawasan lapangan terbang dan sampai ke Kuala Teriang. Anda akan mendapat kedua-dua Ayer dan Minyak jenis sini. Satu lagi tempat di mana anda akan mendapatkan ini di kawasan Tanjung Rhu yang berada di pantai barat utara Langkawi. Harga yang sangat berpatutan dan berbeza-beza antara RM3 hingga RM10 bergantung kepada jenis dan kuantiti.