Atma Alam Batik Art Village

Terletak di tengah-tengah Padang Matsirat dan berhampiran dengan Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi, Atma Alam Batik Art Village adalah sebuah kompleks yang menampilkan pelbagai eksklusif buatan tangan dan juga blok yang dicetak seni batik yang termasuk bahan pakaian, lukisan dan barangan kraf tangan. L berbentuk panjang satu bangunan bertingkat ditubuhkan pada sebatian yang luas setengah ekar telah dibina dalam seni bina tradisional Malaysia dengan bumbung condong segi tiga.
 
Telah ditetapkan oleh pasangan Aza Osman (pelukis cat minyak) dan isterinya Roshadah Yusof, juga dikenali sebagai Sada yang dirinya adalah seorang artis Batik terkenal dan berjenama terkenal. Mereka berpindah ke Langkawi bersama-sama pada tahun 1987 dan mengasaskan Seni Kampung Batik. Mereka berdua tinggal dan bekerja di sini.
 
Aza menghabiskan 15 tahun di Eropah, terutama di Itali. Setelah mengkaji dan belajar seni halus, ia kembali ke tanah airnya untuk berkongsi pengalaman dan kemahiran beliau. Sada sebaliknya telah menjadi artis otodidak batik mapan. Karya seni batik beliau ditugaskan di kebanyakan resort mewah di pulau itu. Atma Alam Batik Art Village telah diiktiraf oleh Kementerian Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Malaysia.

Terdapat beberapa bahagian di dalam bangunan untuk meneroka. Fotografi adalah tidak dibenarkan di dalam. Ini mungkin kerana mereka tidak mahu reka bentuk seni asal mereka terdedah kepada dunia luar.
 
Bengkel batik
Bahagian di sebelah hujung kanan adalah Bengkel Batik. Ini di mana kebanyakan bahan batik dan karya seni dipaparkan di showroom diciptakan. Di sini seorang artis menunjukkan dan menjelaskan seni lukisan batik kepada para pengunjung dan pelancong. Jika anda mahu, anda juga boleh cuba tangan anda. Di sini mereka juga menjalankan sesi pendidikan. Kelas Batik dipegang untuk kumpulan intensif. Kebanyakan pelancong pertama dipandu ke bengkel sebelum menjelajahi bahagian yang tinggal.
 

langkawi-attraction-atma-alam-batik-02  
 
Batik Showroom
Ini adalah bahagian utama bangunan dan di sebelah kiri bengkel. Ini adalah tempat untuk membeli lukisan asli dan eksklusif batik, gaun batik dan kraftangan Batik pada harga yang berpatutan (dan beberapa barangan sutera & kerajinan bisa sangat mahal walaupun).
 
Di sini anda akan mendapat koleksi besar pakaian dan potongan-potongan kain dengan seni batik eksklusif yang semuanya direka oleh artis-artis tempatan di bawah bimbingan Sada. Dia sendiri desain banyak karya seni dengan tayangan batik. Anda akan mendapatkan lukisan batik dan cetakan kedua pada sutera dan kapas bahan. Koleksi termasuk pelbagai pakaian yang pelbagai dari elegan memakai untuk wanita dan lelaki, kepada pakaian sederhana. Saya menyedari bahawa di dalam fotografi adalah dilarang setelah sudah mengambil dua gambar di bilik pameran.

Juga dijual banyak barangan lain seperti beg, bantal selimut, beg duit, (emas songket yang direka halus & perak benang kain dan asli ke Malaysia) dinding gulungan lain-lain yang telah dicipta oleh artis-artis tempatan dan tukang jahit menggunakan bahan-bahan batik asli dan songket.

Ingat, semua ini adalah produk buatan tangan asli dengan seni batik ke atas mereka, dan bukan salah satu daripada produk-produk batik norak yang anda lihat di tempat lain. Jadi apabila melihat pada harga, ini perlu disimpan dalam pertimbangan. Produk mulai dari tradisional ke keping eksperimen, ada yang datang dengan reka bentuk yang pelik dan warna.

Lukisan minyak asli pada kanvas dan batik lukisan dari artis-artis tempatan juga boleh didapati untuk dijual. Terdapat juga seksyen yang berasingan ke atas barangan seramik dan kraftangan. Namun, mereka agak mahal.
 

langkawi-attraction-atma-alam-batik-03  
 
Kafe
Ada sebuah kafe di sudut di mana anda boleh minum kopi dengan rumah dibuat biskut dan kek. Jus buah-buahan, minuman sejuk dan snek lain juga disediakan.
 
Galeri seni
Ada bahagian yang dikhususkan untuk mempamerkan ciptaan kedua-dua Aza Osman dan isteri & pengasas bersama beliau Roshadah Yusof (Sada). Aza melakukan pendidikan tinggi di London College of Printing (W Jerman), dan Fine Arts dari Itali. Lukisan minyak nya terinspirasi kebanyakan oleh aspek-aspek spiritual. Sada saat sibuk membimbing artis tempatan, hanya menerima suatu pekerjaan yang ditugaskan untuk gaun, lukisan dan kraf tangan. Dia juga menawarkan kursus-kursus lukisan batik kumpulan.
 
Jam Buka
Buka setiap hari dari pukul 9am - 6 petang. Masuk adalah percuma.
 
Lokasi & Kenalan
Atma Alam Batik Art Village terletak Padang Matsirat (dekat stesen minyak Petronas) dan di jalan Jalan Padang Matsirat itu. Ia hanya 2kms dari lapangan terbang. Anda boleh datang ke sini dengan teksi atau kereta sewa. Terdapat ruang letak kereta yang mencukupi tersedia di depan bangunan.
Telefon: + 604-955 1227;
E-mel: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.